2011. 01. 31.

Minden buddhista módszer

"Minden buddhista módszer a tudatosság és jelenségek fogalmakon túli, teljes megtapasztalására irányul. Eltávolítják az elvárások és a félelem gyökereit, ezáltal kimozdíthatatlanná és erőssé tesznek minket. Egy ilyen tanítás fontosságát nem lehet eléggé értékelni hiszen az emberek értékredszere az, ami a világot irányítja."

2011. 01. 30.

A buddhizmus

"A buddhizmus nem valami rajtunk kívül álló, valami más. A buddhizmus az, ahogy eszel, iszol, alszol, szeretkezel, ahogy gondolkodsz, ahogy érzel."

2011. 01. 29.

Ha magunkra gondolunk

"Ha magunkra gondolunk problémáink vannak, ha másokra feladataink. Ez sokkal jelentőségteljesebb élet."

2011. 01. 28.

Minden külső és belső dolog

"Minden külső és belső dolog múlandóságát szükségszerű felismernünk. Bármelyik pillanatban meghalhatunk, és csak a tudat tértudatossága van mindig és minden hol jelen. Ennél fogva a tudat válik a legfontosabbá, és belátjuk, hogy miért érdemes itt és most gyakorolni."

2011. 01. 27.

A megvilágosodást csak közvetlenül lehet elérni

"A megvilágosodást csak közvetlenül lehet elérni. Olyan, mintha egy gyönyörű nővel találkoznál: ha utánarohansz, hívja a rendőrséget, de ha leparkolod a Mercedest, és kiteszed a csekk könyvedet, magától jön. A megvilágosodást nem lehet megragadni, csupán annak a feltételeit lehet létrehozni, hogy megjelenjen."

2011. 01. 26.

Mindenki az isteneket és ördögöket mutatja meg

"Mindenki az isteneket és ördögöket mutatja meg, a jót és a rosszat, de Buddhát ez nem nagyon érdekli. Ő megmutatja nekünk a nyílt teret, amely mindent lehetővé tesz, ahol az istenek és az ördögök megjelennek, változnak; a ragyogó tisztaságot, ami felismeri és megérti ezt, és a tényt, hogy ez a tér határtalan. Buddha a tudatra mutat. Mindenki más arra, ami a tudatban történik. Ez az igazán nagy különbség."

2011. 01. 25.

Ha mindent tiszta szinten tapasztalunk

"Ha mindent tiszta szinten tapasztalunk, a tudat megnyílik és fejlődik. Ha azonban kételyeink vannak, akár száz évig is ülhetünk Buddha ölében, anélkül, hogy észlelnénk őt."

2011. 01. 24.

A legnagyszerűbb tulajdonságaink

"A legnagyszerűbb tulajdonságaink, legyen az a szeretet, az öröm, a bölcsesség, vagy az erő, nem kívülről kapjuk - ezek legbelsőbb lényegünk időtlen kifejeződései."

2011. 01. 23.

A gondolatok nélküli állapot

"A gondolatok nélküli állapot a tudat tere, a gondolatokkal teli állapot pedig a világossága, mind a kettő pedig a tudat határtalan természetének kifejeződése. A teljesen gondolatok nélküli tudat többnyire tompa és álmatag."

2011. 01. 22.

Azok az emberek

"Azok az emberek, akik a dolgokat valóban létezőnek gondolják, ostobák, mint az ökrök. Akik szerint nem léteznek, még ostobábbak."

2011. 01. 21.

Ha a Buddhát hétköznapi embernek látjuk

"Ha a Buddhát hétköznapi embernek látjuk, akkor egy hétköznapi lény áldását kapjuk. Ha viszont egy hétköznapi embert Buddhaként látunk, akkor Buddha áldását kapjuk."

2011. 01. 20.

Az, hogy a megvilágosodás felé haladsz

"Az, hogy a megvilágosodás felé haladsz, annyit jelent, hogy egyre többet és többet időzöl saját központodban. De az autódban nagyon sok sebesség van. Ha nem tudod ötösbe kapcsolni teljes sebességnél, próbáld ki a hármast: ha felfelé mész a hegyen, az együttérzést és a bölcsességet használd. Sőt, az egyest is használhatod, ami a nehézségek elkerülését jelenti. Ha állandóan az emlékezetedben van mind az öt sebesség, akkor az ide-oda kapcsolgatás működik."

Lama Ole Nydahl


2011. 01. 19.

A buddhizmus nem más

"A buddhizmus nem más, mint egészséges józan eszünkre hallgatni. Ennek legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy nem menekülünk az élet elől, hanem irányítjuk azt."

2011. 01. 18.

A lények beállítottsága

"A lények beállítottsága alapvetően meghatározza azt, hogy hogyan élik meg a világot. A legtöbb ember élete az áhított élmények előtt, illetve között zajlik, vagy ahogy a dánok mondják: a gyáva minden pillanatban meghal, a hős csak egyszer.
Semmitől sem félve és semmit nem erőltetve eggyéválunk a tapasztalóval."

2011. 01. 17.

Életünkben meghatározó

"Életünkben meghatározó az a felismerés, hogy a többi lénnyel közösen átélt, feltételekhez kötött boldogság mulandó, és hogy legkésőbb a halállal minden párkapcsolat véget ér. Ezért fontos, hogy minél kevesebb elvárásunk legyen, ne éljünk a múltban vagy a jövőben, hanem minden porcikánkkal élvezzük a jelen pillanatot. Aki elég érett, belátja ezt, és nem fogja többé játszmákra pazarolni idejét, hiszen tudja, hogy minden pillanat az utolsó lehet. Őszintének kell lennünk, mert a dolgok mulandósága nem egy elvont elképzelés, hanem olyasvalami, ami folyamatosan, minden percben megtörténik."

2011. 01. 16.

A tanító tükör

"A tanító tükör, amiben megláthatjuk saját arcunkat. Nem személy vagy isten, hanem tükör. Mivel a tanítónak bizalma van a tudat szabad terében, a tanítvány ugyanezt a bizalmat fejleszti ki. Így történik ez az egész."

2011. 01. 15.

Az erőfeszítésnélküliség

"Az erőfeszítésnélküliség a végső megközelítés. A próbálkozás világi megközelítés."

16. Karmapa Rangdzsung Rigpe Dordzse

2011. 01. 14.

Ha a tudatod mindig frissen tartod

"Ha a tudatodat mindig frissen tartod, a tested is mindig olyan marad, és hosszú ideig fogsz élni."

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 13.

Ha jön egy gondolat

"Ha jön egy gondolat, így gondolkodunk: „Eddig nem volt itt, később nem lesz itt, és ebben a pillanatban is állandóan változik. Miért csináljak ügyet belőle?"

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 12.

Amikor cselekszel

"Amikor cselekszel, akkor akadályokba ütközöl és képes vagy ezeken túljutni. Az akadályok megjelenése a siker jele".

2011. 01. 11.

A legmagasabb bölcsesség

"A legmagasabb bölcsesség felismerése annak, hogy jót cselekedni természetes, mert aki teszi, akinek teszi és maga a tett valójában ugyanaz, ugyannak a teljességnek a része – ez a megszabadító bölcsesség maga."

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 10.

Csak egy valóság van

"Csak egy valóság van, te vagy ez a valóság, de ezt még nem tudod. Amikor felébredsz ebben a valóságban, nem leszel semmi, akkor minden leszel. Ez minden."
Kalu Rinpocse

2011. 01. 09.

Gondold el, hogy van egy tested

"Gondold el, hogy van egy tested, és nem te vagy a tested. Ez egy eszköz, amelyet igyekezz a legjobban használni."

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 08.

Mindenki buddha

"Mindenki buddha, csak még nem tud róla."

2011. 01. 07.

A nők a buddhabölcsesség forrásai

"A nők a buddhabölcsesség, a férfiak pedig a buddhaaktivitás forrásai. A kettő találkozása olyan, mint az egész univerzum egybeolvadása, olyan, mint egy beavatás. Ebbe a szentélybe teljes nyitottsággal, hálával és bizalommal kell belépnünk. A boldogságot, amit kapunk, nem mint valami személyes, csak ránk tartozó dolognak kell felfognunk, hanem az egész világra kell sugároznunk."

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 06.

"A saját természetében nyugvó tudat önmagában tökéletes."

Lama Ole Nydahl


2011. 01. 05.

A ragaszkodásból ered a kapzsiság

"A ragaszkodásból ered a kapzsiság, az ellenszenvből az irigység és a gyűlölet, a butaságból pedig a gőg. Ezek az érzések nem valósak, eredetük a tudatlanság, és mindenféle kombinációban megjelenhetnek, de miután az alapjuk nem tartós, ezek is állandóan változnak."

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 04.

A meg nem világosodott tudat

"A meg nem világosodott tudat úgy működik, mint egy szem, ami mindent lát kívül, de képtelen meglátni saját magát."

Lama Ole Nydahl

2011. 01. 03.

Nézzétek ezeket az embereket

„Nézzétek ezeket az embereket, tele vannak együttérzéssel és nem esznek húst, viszont isznak teát. Azért, hogy tealeveleket lehessen betakarítani, először is a földet kellett felszántani. Ekkor a rovarok, melyek addig a felszínen éltek, hirtelen a föld alá kerültek és elpusztultak, azok pedig, amelyek a föld alatt éltek, a felszínre kerültek, tehát szintén elpusztultak. Ezután az egészet beszórták rovarirtó szerekkel, úgyhogy a teázó emberek akár egy csésze vért is ihatnának”.

Kalu Rinpocse

2011. 01. 02.

A dolgok önálló létezésének illúziója

"A dolgok önálló létezésének illúziója a zavaró érzelmek forrása. Ez vezet a szenvedéshez, és az a hazugság, hogy az ego valós. A jó érzések ugyanakkor az igazságból, a határtalan térből és az egységből válnak ki."

Lama Ole Nydahl







2011. 01. 01.

Légy őszinte mindenben

"Légy őszinte mindenben, amit gondolsz és amit csinálsz, ne alakoskodj, dolgozz mások javára, adj, és ne várj viszonzást. Akkor a világegyetem összes energiája szabadon áramlik majd át rajtad, és friss maradsz."

Lama Ole Nydahl